Dave Elman

 

Achtergrond

Dave Elman (6 mei 1900 – 5 december 1967) is een hypnotherapeut die iedere hypnotiseur en hypnotherapeut zou moeten bestuderen.

Elman kwam als kind voor het eerst in aanraking met hypnose toen zijn vader ziek was met ongeneeslijke kanker. Een vriend van de familie, een bekende stage hypnotiseur, kwam langs en behandelde de pijnklachten van zijn vader snel en effectief met hypnose. Elman was onder de indruk van het resultaat en zijn interesse was gewekt. Later werkte hij zelf ook een korte periode als stage hypnotist.

Elman werkte onder andere bij de radio, maar toen hij 49 was besloot hij om van beroep te veranderen. Hij werd een autoriteit op het gebied van hypnose training aan dokters en tandartsen.

Medische samenwerking

Hij werkte nauw samen met de medische wereld en heeft daardoor een enorme ervaring opgebouwd met het behandelen van bepaalde aandoeningen aangedragen door dokters.
Op basis van talloze observaties en getest door een groot aantal dokters ontwierp hij de Dave Elman inductie. Deze inductie bestaat uit een aantal stappen die in de meeste gevallen in somnambulisme resulteert. Omdat Elman bijna uitsluitend werkte met dokters, is autoriteit een belangrijk onderdeel van de inductie.

In zijn onderzoek naar de kwaliteit van de hypnotische toestand kwam hij ook in aanraking met de Esdaile state (coma state) en de hypnotische slaap. Beide zijn erg specifieke hypnotische staten die elk hun eigen toepassing kennen.

Hypnotherapy

Dave Elman schreef slechts 1 boek dat echter een hele klare kijk op hypnose geeft. Hypnotherapy (oorspronkelijk ‘Findings in Hypnosis‘) was het boek dat hij bij zijn trainingen gebruikte. In dit boek behandelt hij alle elementen van hypnose; de inductie, de verdieping en suggesties. Dit doet hij op zo’n manier dat hij naast een theoretische achtergrond steeds voorbeelden uit de praktijk geeft om bepaalde details duidelijk te maken.

Naast de klassieke informatie over hypnose bespreek hij ook een aantal specifieke behandelingen, waaronder stotteren, allergie en angsten. Telkens vertrekt hij van de concrete vraag van een behandelend dokter. Dit maakt zijn ervaring extra waardevol, omdat alle resultaten steeds onderbouwd zijn door onafhankelijke observatie.

Via onderstaande link kun je dit boek bestellen.