Deep Trance Identification

 

Hoe leer je?

Bij leren denken mensen vaak aan studeren, leren uit boeken. Er zijn echter diverse manieren om iets nieuws te leren; door te studeren, door te doen (denk maar aan autorijden) en door te kopiëren (bestuderen en na doen). Het laatste doe je als klein kind ook, want hoe leer je bijvoorbeeld om te lopen? Hetzelfde met doen alsof, kinderen spelen vader en moeder, dokter of superhelden, en op deze manier leren ze ook nieuwe vaardigheden en een bijpassende kijk op de wereld.

Een andere kijk

Deep Trance Identification (DTI) werkt met dit principe, je bestudeert een model, iemand waarmee je je gaat identificeren, en door die identificatie in trance uit te voeren, leer je van het model. Tijdens een DTI ervaar je de wereld door de ogen van het gekozen model, waaronder diens gedachten, overtuigingen en emoties.

DTI is dus niet hetzelfde als óver iemand leren, je kunt wel over iemand leren om de DTI te versterken. Hoe meer je weet van het model, hoe makkelijker het zal zijn om je ermee te identificeren. Tijdens de DTI stap je ín die persoon, waardoor er in het brein meer neurale netwerken worden geactiveerd dan wanneer je simpelweg over iemand leest. Wanneer je model enorm zelfzeker is op het gebied van hypnose, zul je die zekerheid tijdens de DTI ook ervaren, en op deze manier leer je van het model. Uiteraard kun je deze techniek ook voor cliënten gebruiken.

Meer informatie

Een aanrader op het gebied van DTI is het boek van Shawn Carson, Jess Marion en John Overdurf: Deep Trance Identification: Unconscious Modeling and Mastery for Hypnosis Practitioners, Coaches, and Everyday People. Het is een uitgebreid boek, in het Engels, en leert je onder andere hoe het werkt en hoe je een DTI uitvoert.