Herinneringen

 

Kloppen herinneringen altijd?

Het is goed om te beseffen dat herinneringen niet altijd correct zijn. Er zijn diverse redenen waarom een herinnering niet hoeft te kloppen met hoe een gebeurtenis is gegaan. Als therapeut is het van belang om dit te weten, zeker wanneer er met herinneringen gewerkt wordt. False Memory Syndrome kan voorkomen. Daarnaast kan een therapeut ook een uitwerking hebben op een herinnering door de gekozen bewoordingen tijdens een behandeling.

Het begint al met de interpretatie van de zintuiglijke waarneming. Dit is persoonlijk en kan zeer verschillend zijn. Wat de een mooi of lekker vindt, vindt de ander niet. Daarnaast kan de waarneming zelf verkeerd zijn, denk maar aan iemand verkeerd verstaan.
Een herinnering is ook persoonlijk en gekleurd door hoe een gebeurtenis ervaren is. Als persoon A een feestje leuk vond en persoon B niet, hebben zij een verschillende herinnering van dezelfde gebeurtenis.

Onbewuste aanpassingen

Bij het terugdenken aan een herinnering, kun je terugdenken aan de laatste keer dat je eraan dacht, in plaats van aan de oorspronkelijke gebeurtenis. Persoon A zal zich telkens meer leuke dingen van het feestje herinneren, de herinnering van het feestje wordt dus steeds leuker. Persoon B kan op dezelfde wijze de gebeurtenis nog minder leuk gaan herinneren, doordat de aandacht nog meer komt te liggen op het negatieve (zie ook ‘Angsten en fobieën‘).

De oorspronkelijke herinnering wordt dus onbewust aangepast, er wordt gedacht aan de herinnering van een herinnering. Op dezelfde wijze kan een herinnering aangepast worden zodat deze klopt met het gewenste gevoel. Gewoonlijk gebeurt dit automatisch, onbewust, al kan dit ook bewust gestuurd worden.