Hypnose en leren

 

Versneld leren

Een veel gestelde vraag is “Wat is hypnose eigenlijk?” en er zijn verschillende mogelijke antwoorden.

Een manier om er naar te kijken is als een versnelde manier van leren.

Jonge kinderen leren enorm snel, omdat ze de aangeboden informatie zonder al te veel vragen te stellen opnemen. Daarom wordt de periode van 0 tot 4 jaar vaak de imprint periode genoemd. Alle informatie die kinderen van die leeftijd opnemen wordt (bijna) ongefilterd opgeslagen. Deze periode is dan ook heel bepalend voor de verdere toekomst van een kind. De ouders leveren de grootste bijdrage tijdens deze periode.

Hypnose heeft gelijkaardige effecten. Scans van het brein onder hypnose hebben aangetoond dat het deel van het brein dat informatie filtert minder actief is tijdens hypnose. Dat verklaart hoe nieuwe ideeën aangebonden en aangenomen kunnen worden door middel van hypnose.

De 4 stappen

Hypnose kan dan ook heel goed gebruikt worden om ook op latere leeftijd het leerproces te versnellen. Door eenvoudigweg in een (lichte) zelfhypnose te gaan tijdens het studeren, wordt de informatie beter (dieper) opgeslagen.

Leren gebeurt in 4 stappen.

  1. Eerst ben je onbewust onbekwaam. Je weet niet dat je iets niet weet.
  2. Dan wordt je bewust onbekwaam. Je realiseert dat je iets niet weet/kan.
  3. Vervolgens leer je iets en wordt je bewust bekwaam. Dit wil zeggen dat je nog steeds moet nadenken om de nieuw informatie te gebruiken.
  4. Als laatste stap wordt je onbewust bekwaam, waardoor het lijkt dat de nieuwe kennis of vaardigheden gewoon aanwezig zijn zonder dat je een inspanning moet leveren.

Hypnose versnelt het leerproces door je sneller onbewust bekwaam te maken, omdat de informatie dadelijk in het onderbewuste wordt opgenomen.