Hypnosleep

 

Hypnotherapie tijdens slaap

Hypnosleep is een hypnotische staat die minder bekend is en onder andere door Dave Elman beschreven werd. Hypnosleep is niet het aanbieden van suggesties aan een persoon tijdens de slaap op een passieve manier (zoals door een audio-opname af te spelen). Het is een actieve hypnotische begeleiding door een hypnotiseur.

Indien hypnosleep kan worden toegepast kan de aanpak diepgewortelde problemen zeer efficiënt en direct aanpakken. De manier lijkt op de ‘20 minute therapy‘, doch nog effectiever. Omdat de hypnosleep volgens Dave Elman de diepste hypnose is, wordt in de meeste gevallen een totale amnesie (geheugenverlies) gerealiseerd, net zoals de meeste dromen niet herinnerd worden.

Met toestemming

De communicatie met de gehypnotiseerd gebeurt door ideomotorische signalen te gebruiken. Omdat de hypnotische toestand van hypnosleep zo diep is, zullen deze signalen erg subtiel maar ook heel specifiek zijn, op een manier dat deze onmogelijk realiseerbaar zijn op een bewuste manier.

Essentieel aan het gebruik van hypnosleep, zoals bij hypnose in het algemeen, is het akkoord van de gehypnotiseerde. Indien een gevoel van misbruik ontstaat dan zal het bijna onmogelijk zijn deze toestand (terug) te kunnen bereiken, de persoon zal wakker worden.

De hypnosleep kan actief toegepast worden of tijdens het observeren van een slapend subject tijdens een sessie. Het in slaap brengen van de gehypnotiseerde kan op verschillende manieren. De twee meest gebruikte manieren zijn het suggereren van slaap als posthypnotische suggestie, of als overgang van hypnose of ontspanning naar een slaaptoestand.

Meer lezen?

Lees dan verder in het boek van Dave Elman, Hypnotherapy. Dit is het enige boek dat hij geschreven heeft en een absolute aanrader.