Mind Bending Language

 

Een vorm van conversationele hypnose

Mind Bending Language (MBL) is een stijl van conversationele hypnose die door Igor Ledochowski ontwikkeld werd, vanuit een basis gelegd door John Overdurf.

MBL bestaat uit een aantal slimme manieren om met taal het subject de mogelijkheden te laten ontdekken, naast de al bestaande aannames van het subject. Het uitgangspunt van MBL is dat er meer “niet” is dan dat wat er “is”.

In de context van hypnose en therapie betekent dit dat een bepaald standpunt vanuit verschillende manieren bekeken wordt en in vraag gesteld wordt. Er zijn verschillende manieren om MBL aan te leren. Een van de meest eenvoudige manieren is door een uitspraak van een subject om te vormen op 1 van 3 mogelijke manieren.

Voorbeeld

Subject: “Ik ben bang van honden.

Mogelijke MBL vragen:

– Waar ben je niet bang van dat een hond is?
– Wat voor hond ben je niet bang van?
– Wie ben je niet die bang is van honden?
– Welke honden zijn bang voor jou?

MBL vragen creëren een vorm van verbazing en/of verwondering, omdat ze logisch klinken maar niet eenvoudig te beantwoorden zijn.

Het effect

De kracht van MBL komt het best tot uiting wanneer de vragen net op het randje van het mogelijk liggen. Ze dwingen het subject om in zichzelf te keren (Trance of Infinite Possibilities) en deze vragen ernstig te proberen beantwoorden. Het antwoord is niet belangrijk, doch wel de verwondering/verbazing die de mogelijkheid tot verandering creëert.

Het hypnotische en therapeutische effect wordt verkregen door deze vraag een mate van ernst te geven, door het juiste tempo en de juiste toon te gebruiken. Het is belangrijk MBL op een subtiele manier te gebruiken omdat het ander snel tegenstand kan oproepen.