Nachtmerries

 

Dromen…

Vervelende, rare of juist grappige dromen zijn voor de meeste mensen niet onbekend. Dromen helpen je om alles wat je overdag hebt ervaren, van emotie tot informatie, te verwerken.

Het kan voorkomen dat je herhalende dromen hebt, waarvan je de betekenis wil achterhalen. Je kunt daarvoor kijken op GroteBeer.Net, de site met het meest uitgebreide droomsymbolen woordenboek. Zoals je daar kunt zien, kunnen sommige symbolen een onverwachte betekenis hebben, en het kan dus makkelijk zijn om een droom verkeerd te interpreteren.

Nachtmerries

Dromen kunnen ook nachtmerries zijn, en het wordt helemaal vervelend als ze terugkerend zijn. Dat een goede nachtrust belangrijk is, weten we wel. Maar na zo’n droom word je gewoonlijk niet uitgerust wakker, of mogelijk word je tijdens de nachtmerrie al wakker. Klachten zoals spanning, zweten en angst kunnen erbij komen kijken. De nare dromen en vermoeidheid kunnen een uitwerking hebben op het dagelijks leven.

Aanpak

Een droom kan een duidelijke oorzaak hebben, zoals PTSS of een trauma, maar het kan ook compleet willekeurig lijken. Wat wil het onderbewuste je vertellen met de droom? Met behulp van hypnotherapie kun je de oorzaak van de droom achterhalen en samen met de therapeut de droom juist interpreteren.

Van daaruit kan wat gedaan worden met de verkregen informatie, zodat de droom niet langer nodig is. Bijvoorbeeld met hypnotherapie, al kan het ook zijn dat de cliënt een andere actie moet ondernemen, zoals een arts bezoeken of een verandering doorvoeren in het dagelijks leven. Daarnaast kan zelfhypnose helpen voor een goede nachtrust, bij het in slaap vallen en bij het doorslapen.