Parts Therapy (werken met delen)

 

Delen van het geheel

Parts therapy gaat ervan uit dat onze persoonlijkheid gevormd wordt door delen (parts, aspecten), die samen het geheel vormen. Let wel; dit is niet hetzelfde als een Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS, voorheen Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis).

Er zijn diverse manieren om te werken met zo’n deel, zoals Core Transformation, Parts Integration of communicatie met behulp van ideomotorische signalen (onbewuste signalen).

Interne conflicten

Een voorbeeld wat voor veel mensen herkenbaar is: van de ene kant wil ik gaan sporten en van de andere kant wil ik op de bank blijven hangen. Dit is typisch een probleem wat je kunt linken aan delen, het ene deel wil sporten, het andere deel wil niet. De intentie van beide delen is positief, maar het resultaat is een intern conflict. Soms is de positieve intentie van een deel duidelijk, soms is het lastig om te weten of kan een cliënt het zelf niet meer positief zien. Het is belangrijk om te onthouden dat het gedrag/gevoel/gewoonte van het deel weliswaar onhandig of ongewenst kan zijn, maar de intentie goed is.

Ruim inzetbaar

Aan de woorden van een cliënt kun je soms al horen dat parts therapy handig kan zijn. Denk hierbij aan: “Het is net of er een stuk van mij boos wordt.”
“Vanuit het niets ben ik verdrietig.”
“Van de ene kant wil ik dat, van de andere kant …”
“Ik weet wel dat ik dat beter niet kan doen, maar het is net alsof ik dan geen controle heb.”

Werken met delen kan bij allerlei problematiek toegepast worden, van eetproblemen tot anderen pleasen. Van afhankelijk zijn tot zelfkritiek. Van zelfsabotage tot vastzitten in emoties. Noem het maar op.

Wanneer het deel, of de delen, een andere taak krijgen en ze weer geïntegreerd worden in het geheel, is het probleem opgelost. Het is niet eens altijd nodig om een andere taak te krijgen, soms is simpelweg gehoord worden voldoende, de nood voor de aanwezigheid van het deel is niet langer daar. Delen kunnen al op jonge leeftijd ontstaan, sommige technieken laten het deel nadien opgroeien tot de huidige leeftijd van de cliënt.