Pijn

 

Pijnprikkels

Het onderbewuste is o.a. verantwoordelijk voor het filteren van prikkels. Pijn is ook een prikkel, een stukje informatie wat binnenkomt. De pijnprikkel heeft een functie; het laat weten dat er iets is wat aandacht nodig heeft.

Het kan echter zijn dat je je niet bewust bent van pijn, tot je een ander stukje informatie bewust binnenkrijgt. Denk hierbij aan een papiersneetje. Het kan voorkomen dat je je snijdt aan papier en deze prikkel uitgefilterd wordt door het onderbewuste, het is niet van belang. Wanneer je dan het sneetje ziet, en deze informatie bewust binnenkomt, kan het zijn dat je alsnog voelt dat het pijn doet.

Hypnotherapie en pijn

Andersom kan ook; er is geen pijnprikkel en toch ben je je bewust van pijn, zoals fantoompijn. Er is een verstoring in de functie van het onderbewuste. Hypnotherapie kan ook hierbij helpen om het probleem op te lossen. Daarnaast kan hypnotherapie en/of zelfhypnose helpen bij de aanpak van chronische pijn, het filter kan aangepast worden. Uiteraard is het van belang om eerst een arts te raadplegen; pijnklachten verminderen of verwijderen zonder dat er medisch naar gekeken is, is een slecht idee. Hypnotherapie kan wel een aanvulling op de bestaande behandeling zijn, of een vervolgaanpak. Je kunt hiervoor terecht bij een (gespecialiseerde) hypnotherapeut, en hypnotherapie wordt ook steeds vaker ingezet in ziekenhuizen.

Meer lezen?

Er zijn diverse boeken over de medische toepassing van hypnose, of de toepassing van zelfhypnose bij pijn. Denk hierbij aan:

Medische Hypnotherapie van Jos Olgers
Migraine van Bertha Middendorp