Stoppen met roken

 

Verslaving of gewoonte?

Ondanks dat roken vaak als verslaving wordt gezien, is er weinig verslavend aan. De nicotine is lichamelijk verslavend, maar dat is maar een heel klein deel. Verslavingen aan nicotinepleisters of nicotinekauwgom hoor je niet. Roken is een gewoonte, geen verslaving. Rokers roken vaak op vaste momenten, het is deel van de alledaagse routine.

Stoppen met behulp van hypnose

Gewoontes liggen opgeslagen in het onderbewuste. Stoppen met roken op wilskracht (dus vanuit het bewuste) is vaak niet effectief, ook na langere tijd moet men nog wilskracht opbrengen en kan de oude gewoonte nog onverwachts omhoog komen. Hypnotherapie pakt de gewoonte aan, zodat de cliënt geen ex-roker (herstellende van een verslaving) wordt, maar een niet-roker.

Er zijn diverse technieken die een therapeut kan toepassen, zoals parts therapy (“Van de ene kant wil ik stoppen met roken, en toch doe ik het elke keer.”). Of regressie om terug te keren naar de eerste keer en te beseffen dat het niet lekker was. De cliënt ervoer lichamelijke effecten zoals duizeligheid of misselijkheid, en dat gevoel kan gebruikt worden bij het veranderen van de gewoonte. Symbolenwerk, suggesties stapelen (compounding effect), nieuwe patronen leren … Er zijn allerlei opties.

Een therapeut heeft vaak een vaste aanpak voor dit soort ongewenst gedrag, maar door ervaring met verschillende technieken kan ook hier een behandeling op maat geleverd worden. De cliënt heeft daarnaast beperkende overtuigingen die te maken hebben met het rookgedrag, zoals ‘het helpt bij stress’. Deze worden bijgestuurd naar correcte overtuigingen.

Zelf aan de slag?

Met hypnotherapie ben je gemiddeld na 1 á 2 behandelingen van deze slechte gewoonte af. Wil je toch thuis zelf aan de slag gaan? Overweeg dan Paul McKenna. Deze internationaal bekende hypnotiseur heeft diverse Engelse zelfhulpboeken, vaak voorzien van een bijpassende audio-opname. Quit Smoking Today – without gaining weight is een van zijn producten (wij hebben geen ervaring met de werking van dit boek).