Stotteren

 

Hoe praat je?

Praten is een automatisme, een onbewust proces. Wanneer je praat denk je misschien na over wat je wil zeggen, maar niet over hóe je dat doet. Je houdt je niet bezig met zinsopbouw, de uitspraak van een woord, welke beweging je spieren moeten maken voor iedere klank … Iemand die stottert, kan daarvoor verschillende therapieën volgen, waarvan logopedie de bekendste is. Maar op bewust niveau een verandering willen brengen aan dit onbewuste proces, werkt niet voor iedereen even goed.

Daarnaast kan stotteren gevoelens zoals onzekerheid met zich meebrengen, of vermoeidheid door het continue vooruit denken om bepaalde letters of woorden te vermijden. Als er dan aandacht op de spraak wordt gericht, kunnen zulke gevoelens (en daarmee het stotteren) verergeren.

Een ontspannen aanpak

Met hypnotherapie werken we op onderbewust niveau, waar alle automatismen zoals spraak, opgeslagen liggen. Mocht er een oorzaak zijn voor het stotteren, zoals een traumatische ervaring, dan kan ook dit behandeld worden. Als extra pluspunt kan hypnotische trance erg ontspannend zijn, en zijn cliënten gewoonlijk veel minder bewust bezig met het stotteren, waardoor ze op een ontspannen manier veranderingen aan dit automatisme kunnen maken.

Het succes van hypnotherapie bij stotteren hangt uiteraard van enkele dingen af, zoals de oorzaak van het stotteren. Maar naast de behandeling van het daadwerkelijke stotteren, kan hypnotherapie ook op andere vlakken helpen, zoals ontspanning bieden en het zelfvertrouwen van de cliënt verhogen. Zo kan ook op een indirecte manier een verbetering aan het stotteren gebracht worden.