Suggesties

 

De kracht van suggestie

Hypnose werkt met suggestie, iets dat voorgesteld wordt. Een kind valt en de moeder geeft aan dat ze een kusje op de zere plek zal geven, waarna de pijn weg zal zijn. Omdat het kind nog weinig tot geen kritisch filter heeft, zal de suggestie aangenomen worden en het kusje helpt. Wanneer het kind ouder wordt en er meer kritisch filter ontstaat, zal de suggestie afgewezen worden. Bij volwassenen heeft zo’n suggestie weinig kans van slagen, wij weten immers goed dat kusjes geen magische werking hebben.

Ingebouwde bescherming

Bovenstaande is een flinke suggestie, maar in het dagelijks leven geven en ontvangen wij zoveel meer suggesties dan we ons bewust van zijn. Het kritisch filter of kritisch denken, is een ingebouwde bescherming van ons onderbewuste waardoor we lang niet alle suggesties aannemen. Er zijn echter situaties waar we wel suggesties aannemen, of personen wiens suggesties makkelijker door het filter heenkomen. Een arts als voorbeeld; als je diegene vertrouwt, uitgaat van zijn of haar kennis en kunde en je mogelijk wat emotioneel bent (reageert vanuit je onderbewuste), zal een gegeven suggestie makkelijker aangenomen worden.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt en iemand zegt dat je veel zelfvertrouwen hebt, dan zal die suggestie afgewezen worden omdat je kritisch filter ‘bewijs’ in het onderbewuste heeft dat het tegendeel aantoont. Misschien heb je ooit iets meegemaakt waardoor je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen.

Een hypnotiseur of hypnotherapeut maakt gebruik van allerlei technieken om zijn of haar suggesties binnen te laten komen. Met zelfhypnose leer je hoe je jezelf op de juiste manier suggesties kan geven. Je kunt jezelf ook op bewust niveau suggesties geven, zoals de zin ‘ik heb zelfvertrouwen’ herhalen, maar het gebrek aan zelfvertrouwen is geen bewuste keuze. Het bewust willen veranderen zal dus ook moeizamer gaan dan de verandering in het onderbewuste maken, bij de bron.

Lees meer bij Onweerstaanbare suggesties.