Trance

 

Een natuurlijke staat

Trance, het klinkt misschien wat zweverig of zelfs eng, maar het is een volkomen natuurlijke staat van zijn. Een staat die ieder mens ervaart, op verschillende manieren. Dit betekent ook meteen dat iedereen in hypnose kan gaan. Want bij hypnose wordt gebruik gemaakt van trance, de staat wordt in dit geval opgewekt door de hypnotiseur of hypnotherapeut.

Alledaagse voorbeelden

De klassieke voorbeelden zijn een boek lezen en helemaal ‘in’ het verhaal zitten. De omgeving is er nog wel, maar is naar de achtergrond verplaatst, doet er minder toe en je aandacht is volledig bij het verhaal. Hetzelfde met een film of serie kijken. Of misschien herken je wel dat je ergens naartoe rijdt en ineens beseft dat je verder bent dan gedacht, je hebt een deel van de afgelegde route niet bewust meegekregen. Of besef je ineens dat je maar wat naar buiten zit te staren, zit te dagdromen …

Hoe voelt trance?

Ieder mens heeft zijn eigen ervaring van trance, maar veelgehoorde omschrijvingen zijn dat je er wel bij bent, maar toch ook weer niet. Dat je wat tussen wakker en slapen inzit (je bent echter niet in slaap). Trance kan als prettig en ontspannend ervaren worden, hier kan de hypnotiseur ook extra op aansturen. Het is niet mogelijk om in trance te blijven hangen, je komt er als vanzelf weer uit, of de hypnotiseur gebruikt een deductie.