Virtuele maagband

 

Een kleine maag

De virtuele maagband, ook wel virtuele maagring, hypnotische maagband of VMB genoemd. Een techniek waarbij de hersenen tijdens een hypnosesessie overtuigd worden dat de cliënt een kleine maag heeft. En dat wanneer de cliënt vol zit, er ook geen behoefte is aan meer eten. De VMB is geen dieet, maar een hulpmiddel om gewichtsverlies te ondersteunen. Er zijn diverse voordelen aan een VMB, zoals: er zijn geen lange wachtlijsten, het is vele malen goedkoper dan een echte maagband, er zijn geen gezondheidsrisico’s aan verbonden.

De aanpak

Er zijn wat varianten van de techniek, afhankelijk van de therapeut. De ene therapeut verkoopt bijvoorbeeld pakketten en ondersteunt de cliënt in 5 sessies, terwijl de andere therapeut losse sessies verkoopt en de cliënt in een latere sessie leert hoe de maagband strakker gezet kan worden. De basis is echter hetzelfde, een verkleining van de maag realiseren. Gewoonlijk krijgt de cliënt ook een audio-opname mee naar huis, om thuis dagelijks de gegeven suggesties te versterken.

De oorzaak

Ondanks dat de VMB een effectieve methode is, is het wel van belang dat het onderliggende probleem zal worden aangepakt; de reden van het overgewicht. Een voorbeeld: als iemand eetbuien heeft, zal diegene tijdens een eetbui voorbij gaan aan een vol gevoel en gewoon dooreten. Het verkleinen van de maag zal dan eerder een vol gevoel geven, maar de eetbuien niet veranderen. Daarnaast kun je denken aan redenen zoals eten uit verveling, eten dat gekoppeld is aan sociale momenten, overgewicht als bescherming (bijvoorbeeld na een trauma), eten als beloning, enzovoort. Voor blijvend resultaat en een normaal eetpatroon, zal de oorzaak dus mee behandeld moeten worden.